Ram Se Hey Ram

01 (4) Ram Se Hey Ram (Van Ram Naar Hey Ram) Zoals de titel het wellicht al verraadt, zal het in dit muzikale theaterstuk gaan over de invloed van het Hindoeїsme op ons dagelijks leven, waarbij de link wordt gelegd naar twee historische figuren Rājguru (immigrant en vakbondsleider rond 1900 in Suriname) en M.K. Gandhi. Tenslotte kijken wij wat de reden zou kunnen zijn dat Gandhi zich liet inspireren door het leven van Sitā en Rām. Onder erbarmelijke omstandigheden moesten de vervangers van de vrijgekomen slaven, de contractarbeiders, zware plantage arbeid verrichten. Terwijl zij aanspraak maakten op een loonsverhoging werd dit geweigerd door de racistische directeur. O.l.v. Rajguru werd er heftig geprotesteerd en dit ontaardde in een massaslachting. De opstand werd met geweld onderdrukt en de echte schuldigen ontsprongen de dans. Het leven van Mohandās Karamchand Gāndhi, de Mahatma, behoeft geen nadere introductie. Hij is de grondlegger van de onafhankelijkheid van India en zijn leven wordt muzikaal met beelden in veertien minuten verteld. Hoe is het Gāndhi gelukt om zonder enige vorm van geweld het grote Britse Rijk te trotseren en India naar de onafhankelijkheid te leiden? Wapens lossen meestal niets op en hebben als resultaat vaak alleen maar verliezers. Zijn laatste woorden vormen de link naar het derde deel van de voorstelling Sitā Rām. In het laatste deel van de voorstelling wordt in een uur de Ramayan verteld. Vanaf de reden van de incarnatie van de goddelijke Ram en Sita tot de dood van de demonenkoning Ravan. Ram sticht dan de ideale samenleving, waar er voor alle inwoners in Zijn rijk gelijke kansen zijn en er geen plaats is voor negatieve zaken. Regie/muziek/vormgeving/script: Ramdew Krishna Vocalen: Naseem Santoe & Ramdew Krishna Decor: Winston Straker

Cast:

Jwala Kewaldar, Varsha Diyal, Ashok Lachman, Premila Bissumbhar, Anand Mangroe, Kamla Thakoersingh, Mahender Thakoersingh, Ramdew Krishna, Dinesh Sewgobind, Ram Kishna, Kavita Ayodhiasingh, Vikas Sharda e.a.

Deel dit bericht

Het Verhaal van de Dochter van een Kantraki

Op 5 juni 2023 zal het 150 jaar geleden zijn dat de eerste contractanten uit het toenmalige Brits Indië voet zetten op de bodem van de Nederlandse kolonie Suriname.  Dit gebeuren gaan wij op een bijzondere en unieke manier vieren.

Ramdew Krishna kreeg enkele jaren geleden het idee hierover een stripboek te maken. Gaandeweg veranderde dit idee in een beeldverhaal, ook omdat hij de illustraties dan mooier in het boek kon krijgen.

De inspiratie van dit verhaal heeft hij uit de vele verhalen die hij van mijn moeder optekende, zijn eigen ervaringen, de Surinaamse geschiedenis en zijn eigen fantasie.

Hij schildert meestal met olieverf op doek (zie www.ramdewkrishna.nl) en dus begon hij in 2020 met het vervaardigen van de illustraties en de teksten. Het werden in totaal 106 doeken van 50x70 die in het najaar van 2022 uiteindelijk werden afgemaakt. Met de omslag en de achterkant is het totaal aantal illustraties 108 geworden.

Na veel tegenslagen werd door ons bestuur besloten het boek zelf uit te geven en na alle professionele inbreng  (redactie en vormgeving) is het manuscript thans naar de drukker.

Het boek krijgt een harde omslag, A4 formaat en 112 pagina’s op kwalitatief goed en zwaar papier.

De prijs is gesteld op € 24,50 exclusief verzendkosten.

Dit unieke werk wordt in een beperkte oplage uitgegeven. U kunt nu al één of meer exemplaren reserveren door een mail te sturen naar info@natak,nl.  U krijgt dan gedetailleerde informatie over de bestel procedure. Op dit moment zijn er al heel wat bestellingen gedaan, dus is het zaak uw exemplaar z.s.m. te reserveren.


This will close in 20 seconds