KHIRKI – HET RAAM

02 (1) Een muzikale tragikomedie. Khirki is een muzikale tragikomedie. Er wordt voor ongeveer 70% Sarnami (=Hindustaanse taal) gesproken en Nederlands. De niet-Nederlandse teksten worden middels een professionele lichtkrant voorzien van “boventitels” in het Nederlands De hoofdpersoon is een alleenstaande Hindoestaanse man Pancham van 75 jaar, die problemen heeft met het fenomeen “oud worden in Nederland”. De joint family levenswijze is voor hem ideaal en natuurlijk. Hij geeft de maatschappij de schuld van het stuk gaan van zijn relatie. Immers, zijn vrouw liet hem in de steek, omdat hij haar niet de “glitter and glamour” kon bieden die in de westerse maatschappij belangrijk lijkt te zijn. Hij vindt dat zijn culturele bagage een toegevoegde waarde is in deze maatschappij waar normvervaging en geweld een negatieve rol spelen en wil ook geaccepteerd worden zoals hij is. “Khirki”is het letterlijke en figuurlijke raam waardoor men in twee richtingen kan kijken. De Hindustaan heeft zijn “Khirki” opengesteld, zodat alle winden naar binnen kunnen waaien, maar hij wilt niet weggeblazen worden (De leer van Mahatma Gandhi vormt ook een thema in dit stuk). Het stuk stelt verschillende zaken vaak op een komische manier aan de kaak. “Khirki” houdt de gemeenschap een spiegel voor.

Acteurs

Warsha Jiawan – Bindiya Baidhnath-Misier – Dinesh Sewgobind – Mahinder Thakoersingh- Sjaam Mangal – Sharita Jiawan-Koebeer – Marijke Knorr – Gaitrie Baidjnath-Misier – Johnny Mahabier – Pertap Moerlie – Radjen Nanhoe & above all Ramdew Krishna.

Productie

  • Jaar van productie: 2006
  • Regie/auteur/muziek/decor: Ramdew Krishna
  • Coördinator: Koshnath Ramdjas
  • Producent: Radjen Nanhoe-Stichting G.P.N.
  • Decor/Muziek/teksten: Ramdew Krishna
  • Recording/vertaling: Ramdew Krishna
  • Vocals: Naseem Santoe, Akram Santoe, Ramdew Krishna, Johnny Mahabier, Marijke Knorr & Dinesh Sewgobind
  • Tabla: Azad Santoe
  • Presentatie/backstage-coördinatie: Marc Kolman
  • Lichtkrant operator: Adjay Narain

Deel dit bericht

Het Verhaal van de Dochter van een Kantraki

Op 5 juni 2023 zal het 150 jaar geleden zijn dat de eerste contractanten uit het toenmalige Brits Indië voet zetten op de bodem van de Nederlandse kolonie Suriname.  Dit gebeuren gaan wij op een bijzondere en unieke manier vieren.

Ramdew Krishna kreeg enkele jaren geleden het idee hierover een stripboek te maken. Gaandeweg veranderde dit idee in een beeldverhaal, ook omdat hij de illustraties dan mooier in het boek kon krijgen.

De inspiratie van dit verhaal heeft hij uit de vele verhalen die hij van mijn moeder optekende, zijn eigen ervaringen, de Surinaamse geschiedenis en zijn eigen fantasie.

Hij schildert meestal met olieverf op doek (zie www.ramdewkrishna.nl) en dus begon hij in 2020 met het vervaardigen van de illustraties en de teksten. Het werden in totaal 106 doeken van 50x70 die in het najaar van 2022 uiteindelijk werden afgemaakt. Met de omslag en de achterkant is het totaal aantal illustraties 108 geworden.

Na veel tegenslagen werd door ons bestuur besloten het boek zelf uit te geven en na alle professionele inbreng  (redactie en vormgeving) is het manuscript thans naar de drukker.

Het boek krijgt een harde omslag, A4 formaat en 112 pagina’s op kwalitatief goed en zwaar papier.

De prijs is gesteld op € 24,50 exclusief verzendkosten.

Dit unieke werk wordt in een beperkte oplage uitgegeven. U kunt nu al één of meer exemplaren reserveren door een mail te sturen naar info@natak,nl.  U krijgt dan gedetailleerde informatie over de bestel procedure. Op dit moment zijn er al heel wat bestellingen gedaan, dus is het zaak uw exemplaar z.s.m. te reserveren.


This will close in 20 seconds