JAHAJIYAN – DE SCHEPELINGEN

Jahajyan Kort na de afschaffing van de slavernij in 1863, begon de Hindoestaanse Immigratie. De koloniale regering kreeg toestemming van de Engelsen om in Brits Indië (India) arbeiders te ronselen imp source. Men schakelde Indiërs in om inwoners te overreden een vijfjarig contract te “tekenen” om te gaan werken op de winstgevende plantages in Suriname. Deze ronselaars, de arkathiya’s, gaven vaak een zeer vertekend beeld wat de mensen te wachten stond in het nieuwe land. De oversteek duurde niet, zoals werd verkondigd, twee dagen, maar vier tot acht weken. De toestand op de schepen was vaak erbarmelijk en sommigen hadden al gauw door dat hen zand in de ogen was gestrooid. Helaas, er was geen weg terug. Tussen de lotgenoten groeide een bijzondere band, die vaak sterker was dan familierelaties. Op een luchtige manier wordt in een ongeveer 30 minuten durend theaterfragment deze immigratiegeschiedenis opgevoerd. Met een lach en een traan brengen de acteurs u terug in de geschiedenis rond het eind van de 19de eeuw. Regie/muziek: Ramdew Krishna Productie:Theatergroep G.P.N. Spel:Dinesh Sewgobind, Mahender Thakoersingh, Premila Bissumbhar, Ashok Lachman, Varsha Diyal e.a. Vocalen: Naseem Santoe, Ramdew Krishna & Soedish Thakoersingh

Deel dit bericht

Het Verhaal van de Dochter van een Kantraki

Op 5 juni 2023 zal het 150 jaar geleden zijn dat de eerste contractanten uit het toenmalige Brits Indië voet zetten op de bodem van de Nederlandse kolonie Suriname.  Dit gebeuren gaan wij op een bijzondere en unieke manier vieren.

Ramdew Krishna kreeg enkele jaren geleden het idee hierover een stripboek te maken. Gaandeweg veranderde dit idee in een beeldverhaal, ook omdat hij de illustraties dan mooier in het boek kon krijgen.

De inspiratie van dit verhaal heeft hij uit de vele verhalen die hij van mijn moeder optekende, zijn eigen ervaringen, de Surinaamse geschiedenis en zijn eigen fantasie.

Hij schildert meestal met olieverf op doek (zie www.ramdewkrishna.nl) en dus begon hij in 2020 met het vervaardigen van de illustraties en de teksten. Het werden in totaal 106 doeken van 50x70 die in het najaar van 2022 uiteindelijk werden afgemaakt. Met de omslag en de achterkant is het totaal aantal illustraties 108 geworden.

Na veel tegenslagen werd door ons bestuur besloten het boek zelf uit te geven en na alle professionele inbreng  (redactie en vormgeving) is het manuscript thans naar de drukker.

Het boek krijgt een harde omslag, A4 formaat en 112 pagina’s op kwalitatief goed en zwaar papier.

De prijs is gesteld op € 24,50 exclusief verzendkosten.

Dit unieke werk wordt in een beperkte oplage uitgegeven. U kunt nu al één of meer exemplaren reserveren door een mail te sturen naar info@natak,nl.  U krijgt dan gedetailleerde informatie over de bestel procedure. Op dit moment zijn er al heel wat bestellingen gedaan, dus is het zaak uw exemplaar z.s.m. te reserveren.


This will close in 20 seconds