HAMĀR PEHCHĀN – MIJN IDENTITEIT

04 (1) Theatergroep Ganpati Padam Nataykala (G.P.N.) presenteert op 20 december 2009 met een nieuwe voorstelling: Hamār Pehchān – Mijn identiteit. Dit theaterstuk is in de vorm van een musical gegoten, hetgeen betekent dat de inhoud met name in de teksten van de liederen is verwerkt. Hamār Pehchān -Mijn identiteit gaat over de geschiedenis en het heden van de Hindoestanen: De afschaffing van de mensonterende slavernij, het ronselen van arbeidskrachten in India, de lange reis over de oceaan, het tegenvallende leven op de plantages, de opstand van de immigranten in Marienburg (Suriname) in 1902, het einde van de immigratie in 1916, hoe de Hindoestanen zich verder als burgers van Suriname hebben ontwikkeld, de onafhankelijkheid en de februari revolutie in Suriname met als gevolg het vertrek van vele duizenden naar Nederland. Deze onderwerpen komen alle flitsend voorbij. Na de pauze wordt op komische en satirische wijze de minder goede kanten en de positieve zaken van deze nieuwe Nederlanders, met gevoel voor zelfspot, aan de kaak gesteld, en natuurlijk veel zelf gemaakte muziek en zang. Wat ook duidelijk naar voren komt, is dat de makers erg trots zijn op hun roots die voor een deel in Suriname, maar cultureel-traditioneel met name in India liggen. Er wordt voor het grootste deel Sarnami gesproken en de teksten worden op het scherm ondertiteld, waarbij er vaak gebruik wordt gemaakt van bewegende beelden. Deze beelden (fragmenten, sketches) vormen een wezenlijk deel van het stuk. Al met al kunnen wij stellen dat Hamār Pehchān – Mijn identiteit niet alleen bepaalde zaken aan de kaak stelt, maar met name tracht jongeren en andere Nederlanders onze geschiedenis een plaats te laten geven in hun leven, het laten waarderen van onze voorouders voor wat zij onder vaak erbarmelijke omstandigheden hebben bewerkstelligd. De strijd die Ramjanee, Mathura en Jumpa Rajguru hebben geleverd tegen de onderdrukking moeten wij niet vergeten, nee, deze moet een verdiende plek krijgen in de Surinaamse geschiedenis. Dit doen wij ook op een soms kolderieke wijze, waarbij het dan om de lach gaat. G.P.N. is er weer in geslaagd, na de laatste grote productie “Ramraj-Het Rijk van Ram” een prachtige theatervoorstelling te maken en wederom met nieuwe, verrassende ingrediënten. Speeltijd: 130 minuten

Deel dit bericht

Het Verhaal van de Dochter van een Kantraki

Op 5 juni 2023 zal het 150 jaar geleden zijn dat de eerste contractanten uit het toenmalige Brits Indië voet zetten op de bodem van de Nederlandse kolonie Suriname.  Dit gebeuren gaan wij op een bijzondere en unieke manier vieren.

Ramdew Krishna kreeg enkele jaren geleden het idee hierover een stripboek te maken. Gaandeweg veranderde dit idee in een beeldverhaal, ook omdat hij de illustraties dan mooier in het boek kon krijgen.

De inspiratie van dit verhaal heeft hij uit de vele verhalen die hij van mijn moeder optekende, zijn eigen ervaringen, de Surinaamse geschiedenis en zijn eigen fantasie.

Hij schildert meestal met olieverf op doek (zie www.ramdewkrishna.nl) en dus begon hij in 2020 met het vervaardigen van de illustraties en de teksten. Het werden in totaal 106 doeken van 50x70 die in het najaar van 2022 uiteindelijk werden afgemaakt. Met de omslag en de achterkant is het totaal aantal illustraties 108 geworden.

Na veel tegenslagen werd door ons bestuur besloten het boek zelf uit te geven en na alle professionele inbreng  (redactie en vormgeving) is het manuscript thans naar de drukker.

Het boek krijgt een harde omslag, A4 formaat en 112 pagina’s op kwalitatief goed en zwaar papier.

De prijs is gesteld op € 24,50 exclusief verzendkosten.

Dit unieke werk wordt in een beperkte oplage uitgegeven. U kunt nu al één of meer exemplaren reserveren door een mail te sturen naar info@natak,nl.  U krijgt dan gedetailleerde informatie over de bestel procedure. Op dit moment zijn er al heel wat bestellingen gedaan, dus is het zaak uw exemplaar z.s.m. te reserveren.


This will close in 20 seconds